UNICEF:1 në 4 fëmijë nuk do të kenë ujë deri 2040

Mjedisi

Uji i pijshëm sa vjen dhe po prek edhe fëmijët e vendeve më të varfëra, si ndryshimi i klimës që përkeqëson një krizë të vazhdueshme.

Gati 600 milionë fëmijë, ose 1 në 4 fëmijë në të gjithë botën do të jetojnë në zonat me burime shumë të kufizuara të ujit nga 2040, sipas një raporti të UNICEF-it. Raporti me temë : ” Të eturit për një të ardhme. Uji dhe fëmijët në një klimë në ndryshim”, shqyrton kërcënimet për jetën dhe mirëqenien e fëmijëve të shkaktuar nga mungesa e burimeve të ujit të pijshëm dhe se si ndryshim i klimës do të intensifikojë këto rreziqet në vitet e ardhshme.

“Uji është thelbësor. Pa të, asgjë nuk mund të zhvillohet, por në mbarë botën miliona fëmijë nuk kanë qasje në ujë të sigurt, gjë që kërcënon jetën e tyre, duke dëmtuar shëndetin e tyre dhe duke rrezikuar të ardhmen e tyre. Kjo krizë do të përkeqësohet nëse nuk marrin masa kolektive tani, “tha Drejtori Ekzekutiv i UNICEF-it, Anthony Lake. Sipas raportit, 36 vende janë duke u përballur me probleme serioze me mungesën e ujit. Temperaturat e larta, nivelet e detit në rritje, kanë rritur përmbytjet, thatësirat dhe akullnajat shkrirjes ndikojnë në cilësinë dhe disponueshmërinë e sistemeve të ujit dhe ujërave të zeza.

Rritja e popullsisë, rritja e konsumit dhe e kërkesës më të lartë të ujit, kryesisht për shkak të industrializimit dhe urbanizimit janë disa nga arsyet kryesore për kullimin e burimeve ujore në të gjithë botën. Konfliktet në shumë pjesë të botës, kërcënojnë fëmijët në ujë të sigurt.

Fëmijët më të varfër dhe më të rrezikuar do të ndikohen kryesisht nga burimet e kufizuara ujore, ashtu si edhe miliona prej tyre tashmë jetojnë në zonat me qasje të dobët në ujë të sigurt dhe higjienës, thuhet në raport,

Raporti gjithashtu vë në dukje se:

  • Rreth 663 milionë njerëz në mbarë botën nuk kanë qasje të ujit
  • Mbi 800 fëmijë nën pesë vdesin çdo ditë nga diarre të shkaktuar nga burimet e pamjaftueshme e ujit të pijshëm, kanalizimit dhe higjienës.