Urdhër arresti për ish-presidenten Kristina Kirchner

1106

Një urdhër arresti kundër ish-presidentit të Argjentinës.

Heqja e imunitetit dhe arrestimi i ish-presidentit dhe senatori Cristina Kirchner urdhëroi sot para drejtësisë Argentina pasi kish penguar hetimin e sulmit në vitin 1994 kundër një qendër të komunitetit hebre të Buenos Aires, ku vranë 85 njerëz, ka raportuar një burim ligji për Agjencinë Franceze, sipas Agjencisë së Lajmeve të Athinës.

Gjykatësi federal Carlos Bonantie gjithashtu urdhëroi arrestimin e ish-Ministrit të Jashtëm Hector Timmermann dhe shumë ish-zyrtarëve të lartë. Ish presidenti (2007-2015) është duke u ndjekur penalisht për “tradhëti”. Drejtësia e akuzon atë për nënshkrimin e një pakti me Teheranin që zyrtarët iranianë të rangut të lartë, të dyshuar se kanë urdhëruar sulmin në qendrën e komunitetit hebre, duhet të paraqesin me gjyqtarët argjentinas në Teheran, pasi kjo nuk mund të bëhet në Buenos Aires.

Kirchner u zgjodh senator në tetor dhe do të marrë detyrat e saj më 10 dhjetor. Për të mundësuar ekzekutimin e urdhër arrestit, është e nevojshme një procedurë për heqjen e imunitetit parlamentar. Heqja e saj duhet të miratohet nga dy të tretat e shumicës së Senatit, që duhet të mblidhet në një takim të jashtëzakonshëm nga Presidenti Maurizio Macri.

Sulmi në qendër të komunitetit hebre, i cili ishte më serioz në historinë argjentinase, kushtoi 85 vetë dhe qindra njerëz u plagosën. Një mekanizëm shpërthyes kishte shkatërruar ndërtesën që strehonte institucionet hebraike të vendit, duke përfshirë shoqërinë e përbashkët të sigurimeve, Amia, më 18 korrik 1994 në Buenos Aires.

Sulmi nuk është shmangur asnjëherë dhe askush nuk ka marrë përgjegjësinë për të, por Izraeli dhe gjyqtarët argjentinas që kanë ndërmarrë hetimet akuzojnë Iranin. Pakti me Iranin u mbyll në vitin 2012 dhe u miratua nga parlamenti argjentinas, pavarësisht opozitës nga opozita. Por parlamenti iranian nuk e ka ratifikuar atë, kështu që kurrë nuk hyri në fuqi. Njëzet e tre vjet pas sulmit, asnjë gjyq nuk ka ardhur ende.

Procedura gjyqësore për pengimin e hetimit u vënë mbi të dhënat në vitin 2014 dhe u rihap në fillim të vitit 2017. Prokurori i ngarkuar me rastin, z Gerardo Pogisita, e kishte justifikuar ri-hapjen e cituar një “plan kriminal orkestruar dhe ekzekutuar ( …) për të siguruar mosndëshkimin e të dyshuarve iranianë. Cristina Kirchner akuzuar edhe në shumë raste të mashtrimi dhe pastrimit të parave.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: