Vdekjet në Mesdhe një turp për Evropën me 33,293 viktima

480

Mijëra kanë humbur jetën gjatë kalimit të dëshpëruar të Mesdheut ose ndonjë prej rrugëve të rrezikshme për në Evropë. Gazeta gjermane Der Tagesspiegel ka botuar në faqen e saj të parë një listë me 33.229 emra – ata që vdiqën në kufij gjatë 25 viteve të fundit.

4.500 kanë mbërritur në Itali nga Tunizia në vitin 2017, 3,000 prej tyre vetëm në shtator dhe tetor. Isfarë fshihet vërtet nga kjo rritje e mprehtë e nisjeve nga brigjet tuniziane? Ky artikull i Stefano M. Torelli në ECFR shpjegon pse Tunizia është ende një vend i origjinës (dhe jo i tranzitit) për flukset e migrantëve.

Luftërat dhe përndjekja nuk janë gjërat e vetme që i detyrojnë njerëzit të largohen nga shtëpitë e tyre. Ndryshimi i klimës dhe humbja e habitatit e ndjekur tashmë janë duke shkaktuar zhvendosje dhe fluks migrantësh, dhe do të shkaktojnë edhe më shumë në të ardhmen, megjithatë ne jemi plotësisht të papërgatitur për të siguruar përgjigje adekuate për këtë fenomen.

Eksperti Reece Jones duke shkruar për Undark hedh dritë mbi këtë çështje komplekse, ndërsa ky artikull në Fast Company shpjegon sesi Zelanda e Re po mendon sërish sistemin e saj të azilit për të shtrirë mbrojtjen ndaj atyre që largohen nga katastrofat mjedisore.

Roma është kryeqyteti i vetëm evropian pa një plan për migrantët dhe refugjatët. Si pasojë, qindra njerëz kanë mbetur të kujdesen për veten e tyre në kushte të pasigurta, me vullnetarët si ndihmën e tyre të vetme, dhe mbledhjen si formën e vetme në dispozicion të banesave. Ne ju kemi thënë tashmë (dhe do të vazhdojmë t’ju tregojmë) për këtë situatë, para dhe pas evakuimit të dhunshëm të Piazza Indipendenza verën e kaluar, përmes raporteve të Eleonora Camilli, dhe tani në pjesën e dytë të raportit të Eric Reidy në Irin News.

Krimet e solidaritetit janë në rritje në Evropë, pjesë e një strategjie specifike të BE-së për të dekurajuar solidaritetin civil, siç theksoi Nando Sigona. Gjithashtu, në përputhje me këtë prirje alarmante është fushata e njollosura kundër shpëtimit të OJQ-ve në det që filloi verën e kaluar nga Fondacioni Gefira dhe i ashtuquajturi Identiteti i Gjenerimit).

Aktivistet ndihmës janë në shënjestër në të gjithë Evropën pasi vendet përfshirë Mbretërinë e Bashkuar përdorin ligje që synojnë trafikantët dhe kontrabandistët për të dekurajuar aktivitetin humanitar, pretendon një studim.

Shembuj përfshijnë një vullnetare britanike 25-vjeçare me një grup mbështetës refugjatësh, i cili janarin e kaluar kërkoi të sillte një nënë shqiptare dhe dy fëmijë në Britani të Madhe në bagazhin e makinës së saj, në mënyrë që të mund të bashkoheshin me burrin dhe babanë e tyre.

Sot dhjetëra mijëra burra, gra dhe fëmijë kanë gjetur vdekjen në përpjekjen e tyre për të kaluar Evropën për një të ardhme më të mirë, për t’i shpëtuar luftës dhe persekutimit. Shumë tekste janë shkruar për të gjithë ata, por shumica e viktimave mbeten anonime si “numra” në statistika.