Zvicra: Gjobë 9,500 euro kush vesh burkën

Bota

Kantoni i Ticinos në Zvicër ka filluar të zbatojë nga 1 korriku një ligj që ndalon veshjen e burkës në përgjithësi, mënyrën e veshjes islame në territorin e saj. 

Ligji përkatës është rezultat i referendumit të mbajtur në kantonin zviceran në vitin 2013, në të cilin 65% e votuesve votuan kundër veshjes islame, ndërsa gjoba është vendosur mbi ata që shkelin ligjin. Policia lokale gjobitur së fundmi dy aktivistët për të drejtat e muslimanëve, që ecën në rrugët e Luganos, qyteti më i madh në kantonin, me veshje të plotë islame. Një nga këto aktiviste është 30 vjeçarja Nora Illi, e cila për 19 vjet ka përqafuar Islamin, si dhe 44 vjeçarja Rachid Nekkaz, biznesmene nga Franca me origjinë nga Algjeria.

Në aktivisten Nora Illi policia vendase vendosi një gjobë prej 10.000 franga zvicerane, ndërsa për Rachid Nekkaz një gjobë prej 230 franga zvicerane.

gjobe kush veshe burken-2