Teleskopi hapësinor roman Nancy Grace në 2027 do të kërkojë planetë të banueshëm

NASA ka njoftuar se ka përfunduar me sukses një nga synimet më kritike në projektimin dhe mirëmbajtjen e teleskopit hapësinor roman Nancy Grace. Bëhet fjalë për një teleskop me aftësi të përparuara teknologjike që do të “shikojë” në spektrin infra të kuqe, i cili do ta lejojë atë të eksplorojë Universin shumë thellë dhe të […]

Lexo Më Shumë

Një flakë gjigante në sistemin diellor, ekspertët kërkojnë burimin ( Foto)

Shkencëtarët po kërkojnë burimin e një flake gjigante në sistemin tonë diellor, me shpresën se kjo do të ndihmojë të kuptohen më mirë shpërthimet e rrezeve gama, që konsiderohen dhe shpërthimet më të fuqishme në univers. Toka përballet rregullisht, në mos cdo ditë me shpërthime të buta e afatshkurtra të rrezeve gama. Por ato të […]

Lexo Më Shumë

NASA devijon një asteroid

UASHINGTON, 19 maj /ATSH-ANSA/ – Është planifikuar që në vitin 2021 NASA të godasë asteroidit Didymos, një ngjarje e parë vetëm në filmat fantastiko-shkencorë si ”Armageddon”. Misioni është quajtur DART (Double Asteroid Redirection Test). Qëllimi është që në vitin 2021 të goditet asteroidi më i vogël i çiftit që përbën sistemin Didymos dhe që është […]

Lexo Më Shumë

Garë të forcave të mëdha për hënën

Gjysmë shekulli pas programit hapësinor Apollo dhe pushtimit të parë me forcë, një garë për orbitën e hënës për amerikanët duket të ringjallë. Cili është qëndrimi i Rusisë? Izraeli  duket se është tërhequr nga kjo garë për t’u bashkuar me forcat jozyrtare të hapësirës së madhe ka dështuar, pasi nuk ka arritur të ulë anijen […]

Lexo Më Shumë