OKB-ja: Ndotja vret 12.6 milion njerëz çdo vit

Shendeti

ndotja ne focusFocus News  /  Ndotja e mjedisit vret me të vërtetë në mënyrë masive. Ky përfundim doli nga studimi i fundit i Organizatës për Mbrojtjen e Mjedisit të OKB-së (UNEP), sipas të cilës më shumë se 12.6 milion njerëz vdiqën në vitin 2012 për shkak të ndotjes dhe të ndryshimit të klimës.

Efekte

Njerëzit që jetojnë në zonat me ndotje të lartë të ajrit kanë të zhvilluar pllakë në arteriet e tyre (arteriosklerozës ) në një normë 20% më të shpejtë se sa njeri tjetër.

Gjetjet e këtij studimi  vjen më tej për forcimin e tre studime të ndryshme të publikuara kohët e fundit dhe që fajësojnë ndotjen e ajrit për një numër të ndikimeve në trupin e njeriut.

Sipas UNEP, i cili prezantoi studimin në një takim mbi ndryshimet klimatike (i pari pas Samitit mbi Ndryshimin e Klimës në Paris COP21) , numri i vdekjeve të lidhura me shkaqe mjedisore periudha 2030-2050 pritet të rritet nga 250.000 në vit, nëse nuk merren masa për të ulur nivelin e ndotjes.

Shumica e vdekjeve që lidhen me ndotjen janë shënuar në bazë të hulumtimeve në Azinë Juglindore dhe vendet afrikane, shkaku është një kombinim i ndotjes së ajrit, përdorimi kimike, ndryshimet klimatike dhe mungesat në shëndetin dhe kujdesin shëndetësor. Edhe një herë, dhe në përputhje me vendimet e COP21, UNEP bëri thirrje qeverive në mbarë botën që të marrin masa të menjëhershme me legjislacionin rreptë për të kufizuar emetimet e ndotësve të ajrit, të decouple pushtetin nga hidrokarburet dhe zhvillimin e qëndrueshëm.

Treguesit

Sondazhi ka testuar më shumë se 600,000 mostra gjaku nga 73,117 njerëz me një periudhë për mbi 10 vjet. Por, një studim i dytë amerikan i Universitetit të Uashingtonit doli në përfundimin se njerëzit që jetojnë në zona me ndotjen e ajrit të lartë të zhvilluar kanë pllakë në arteriet e tyre në një normë 20% më shpejt se njerëzit e tjerë, ndërsa një Sondazhi i tretë i Universitetit të Oulu në Finlandë doli në përfundimin se ndotja e ajrit rrit rrezikun e grave shtatzëna që të lindin foshnja të vdekura.